Home Essentiële oliën

Essentiële oliën

doterra essentiële oliën

Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in essentiële olie! Misschien ben je er al enigszins mee bekend of misschien had je er nog nooit van gehoord; ik vertel je er heel graag meer over.

Essentiële oliën worden ook wel etherische (naar ‘ether’ het 5e element naast aarde, water, vuur en lucht), aromatische of vluchtige oliën genoemd. Het zijn de geurstoffen van een plant, boom of vrucht die worden gevormd onder invloed van de zon en liggen opgeslagen in kleine holtes en kanaaltjes. Essentiële oliën (dus de vluchtige aromatische bestanddelen) geven de plant z’n aroma, beschermen tegen gevaren van buitenaf en spelen ook een rol in de bestuiving van de plant.

Zowel de oude Egyptenaren als de Grieken en Romeinen wisten al van deze krachtige bestanddelen van planten af. Ook in Ayurveda (Indiase geneeskunde), Traditionele Chinese Geneeskunde en bij diverse inheemse stammen is het vanzelfsprekend om je gezondheid te ondersteunen met hulpmiddelen afkomstig uit de natuur. Alles in de natuur is perfect op elkaar afgestemd; er heerst een natuurlijke balans. Wij als mensen maken daar ook onderdeel van uit en kunnen onze fysieke, mentale én emotionele gezondheid ondersteunen met deze krachtbommetjes in een potje.

Hoe worden essentiële oliën gemaakt?

Niet alle essentiële oliën worden op dezelfde manier gemaakt. De puurheid van een olie hangt onder andere af van de geografische locatie waar het gewas verbouwd wordt, de weersomstandigheden en de distillatiemethode. Met name het distillatieproces luistert heel nauw, dat is bepalend voor het kwaliteitsbehoud van de olie. Helaas zijn er veel oliën op de markt die niet 100% zuiver en puur zijn, vanwege het destillatieproces óf omdat ze worden verdund met water, worden aangevuld met hulpstoffen of chemische (niet natuurlijke). Dit verklaart ook het verschil in prijs. Voor één druppel pure rozenolie, moeten bijvoorbeeld de blaadjes van 200 rozen met de hand worden geplukt en gedestilleerd. Bij kwalitatief hoogwaardige olie zorgt de hoge concentratie van het bestanddeel ervoor dat je maar heel weinig olie hoeft te gebruiken. 1 of 2 druppeltjes is – afhankelijk van de precieze toepassing – al voldoende.

Waarom dōTERRA?

Om deze redenen werk ik zelf uitsluitend met de essentiële oliën van dōTERRA.

  • Natuurlijk en biologisch: deze oliën zijn 100% natuurlijk (geen andere toegevoegde ingrediënten) én op een eerlijke, duurzame manier geproduceerd. Het CPTG®-keurmerk (Certified Pure Therapeutic Grade) is door dōTERRA ontwikkeld en wordt nu wereldwijd als maatstaf gebruikt.
  • Effectief: door de hoge kwaliteitseisen die dōTERRA aan haar grondstoffen en oliën stelt is de kwaliteit van elk flesje olie hoog, constant en heeft de olie maximaal effect (fysiek, mentaal en emotioneel).
  • Fairtrade: alle boeren waar dōTERRA mee samenwerkt, ontvangen een eerlijke vergoeding en worden vooruit betaald. dōTERRA biedt deze boeren opleiding, maar ondersteunt ook de gemeenschap op het gebied van gezondheidszorg, verbeteren van hygiëne en onderwijsfaciliteiten. Je kunt hier meer lezen over Co-Impact Sourcing en de Healing Hands Foundation van dōTERRA.

Essentiële oliën zijn heel eenvoudig in te zetten en onderdeel te maken van je dagelijkse routine. Of je nou op zoek bent naar meer energie, meer focus, herstel van je hormoonbalans, ondersteuning van je spijsvertering, meer ontspanning of misschien wil je actief en preventief werken aan je algehele gezondheid – op alle niveaus?

Zo ben ik zelf ooit begonnen met essentiële oliën als toevoeging aan mijn yogalessen. Het zorgde voor een geheel nieuwe laag en beleving. Ik merkte dat het makkelijker werd om los te laten, verbinding te maken met mezelf en meer te ‘zijn’ in het moment. Hoe meer ik ermee werkte en van de oliën gebruik maakte – ook buiten mijn yogalessen om – hoe meer ik onder de indruk raakte van deze krachtbommetjes uit de natuur!

Geur heeft een grote invloed op je gemoedstoestand en hoe je je voelt. Dit komt omdat onze reukzin in verbinding staat met het limbische systeem in de hersenen. Dit systeem reguleert alle lichamelijke, mentale en emotionele reacties. De geurmoleculen bereiken al binnen dertig seconden je zenuwstelsel en hebben direct effect. Dat gebeurt ook wanneer je de olie op huid aanbrengt. Interessant? Hier lees je meer over hoe je essentiële oliën kunt gebruiken.

Aroma Yoga workshops organiseren?

Ben je net als ik yogadocent en wil je graag leren hoe je essentiële oliën op een effectieve en veilige manier kunt integreren in je yogalessen en -workshops? Dan de is de Aroma Yoga Academie wat voor jou! In een training van een halve dag leer ik je alle ins en outs over de oliën, hoe je ene Aroma Yoga les opbouwt, je gaat zelf ook een les ervaren én na afloop naar huis met een boel inspiratie en je eigen oliën zodat je meteen van start kunt gaan.