Home Hoe gebruik je de olie?

Hoe gebruik je de olie?

doterra essentiële olie etherische olie gebruiken aromatisch topisch intern

Essentiële oliën zijn veel meer dan alleen een ‘lekker geurtje’. Je kunt ze op verschillende manieren gebruiken en je gezondheid ermee ondersteunen – op zowel fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch niveau*. Waar de oliën in het verleden vooral werden gebruikt als onderdeel van ceremonies en culturele tradities, merk je dat nu ook in de Westerse samenleving de interesse in natuurlijke manieren om je gezondheid en geluk(sgevoel) te ondersteunen groeit. Essentiële oliën kunnen op verschillende manieren worden ingezet, specifiek gericht op een bepaald gewenst effect en afgestemd op jouw persoonlijke wensen en behoeftes.

*Let op: dit geldt alleen voor de hoogste kwaliteit, 100% natuurlijke en pure olie (zoals de essentiële oliën van dōTERRA). Kijk naar het CPTG-keurmerk (Certified Pure Therapeutic Grade) op het product; lees hier wat dit betekent en waarom dit zo belangrijk is.

Er zijn 3 manieren om de olie toe te passen:

  • Aromatisch: het reukorgaan in de neus staat in directe verbinding met het limbisch systeem in de hersenen en je zenuwstelsel, waardoor het inhaleren van essentiële olie direct effect heeft op je gemoedstoestand en (spier)spanning. Gebruik hiervoor een aroma diffuser (vernevelaar met waterdamp), adem de olie in via een kommetje dat je van je handen maakt óf doe een druppeltje op je kussen of in de punten van je haar. Zorg ervoor dat je essentiële olie nóóit verwarmt (bijvoorbeeld in zo’n olie brandertje met waxinelichtje), dit verandert de moleculaire structuur en hiermee verliest de olie haar therapeutische werking. Ook bij gebruik van een aroma diffuser is het belangrijk dat je goed kijkt welke je aanschaft, zo zijn de diffusers van dōTERRA gemaakt van BPA-vrij kunststof en maken ze gebruik van ultrasone trillingen om de olie als aromatische koele waterdamp te verspreiden.
  • Topisch: lokaal aanbrengen van de olie op de huid. Essentiële oliën dringen eenvoudig door de huid heen en kunnen zo lokaal hun werk doen. Wanneer je een droge of gevoelige huid hebt, kun je de essentiële olie ook eerst even verdunnen met een neutrale ‘draagolie’ zoals amandelolie, jojoba-olie of gefractioneerde kokosolie. Andere manieren om essentiële oliën topisch te gebruiken is door ze aan je badwater of gezichtscrème toe te voegen. Afhankelijk van de olie die je gebruikt en het gewenste effect kun je de olie aanbrengen in je hals en nek, op je voorhoofd en slapen, op je buik, langs je ruggengraat, op je polsen of onder je voeten.
  • Intern: sommige essentiële oliën kun je ook innemen, door ze toe te voegen aan je water of thee, aan je voeding, als voedingssupplement of een druppeltje onder je tong. Bij inname komen essentiële oliën rechtstreeks via het maagdarmkanaal in de bloedbaan terecht en worden vervolgens door het hele lichaam getransporteerd.

Meer leren over oliën en wat je ermee kunt?

Je mag me altijd een berichtje sturen met vragen over het gebruik van de oliën, advies met betrekking tot de aanschaf van een bepaalde olie of het aanmaken van jouw eigen dōTERRA kortingsaccount (12 maanden 25% korting op al jouw aankopen, zonder verplichtingen). Ook organiseer ik regelmatig workshops waarbij je verschillende oliën kunt ervaren, je meer leert over veilig gebruik en de mogelijke toepassingen én hoe je je eigen gezondheid en/of dat van je gezin op een natuurlijke manier kunt ondersteunen. Choose to shine!