Home Lifestyle

Lifestyle

  Een mala is van origine een gebedsketting. Ze worden al duizenden jaren gedragen en gebruikt tijdens hindoeïstisch en boeddhistisch gebed (puja) en meditatie om mantra’s te tellen. Een mala is een symbool van mededogen en wordt wereldwijd door steeds meer mensen gedragen. Je hoeft hiervoor helemaal niet religieus te zijn, een spiritueel pad te bewandelen of te mediteren. Je kunt een mala ook gewoon dragen omdat je hem mooi vindt of om je te herinneren aan een bepaalde intentie en deze extra kracht bij te zetten.


  108

  De meeste mala’s zijn gemaakt met een specifiek aantal kralen, meestal 108. Sommige mala’s bevatten 2 x 108 kralen en enkele mala’s 72. De extra kraal die de mala verankert, de ‘goeroe-kraal’ genoemd, telt hierbij niet mee. Deze kraal dient puur om het tellen van de mantra’s te vereenvoudigen tijdens meditatie en staat symbool voor het kruinchakra. Deze mag niet worden gebruikt als gebedskraal maar markeert het beginpunt, keerpunt en eindpunt van de mala. Maar waarom is dit zo?

  Het getal 108 heeft een symbolische betekenis en komt in tal van culturen en religies op verschillende manieren terug. Hierbij enkele voorbeelden:

  • Er zijn 108 stadia op het pad van de menselijke ziel, als ook 108 menselijke zonden volgens het Tibetaans boeddhisme. Wanneer je een mala tijdens meditatie gebruikt om mantra’s te tellen, wordt gezegd dat het voldoende is wanneer je de mantra 100 keer herhaalt. De 8 extra kralen zijn om eventuele fouten te corrigeren of (nog mooier) als een offer aan je goeroe.
  • De hindoegod Nataraja danst zijn kosmische dans in 108 poses (naar hem is de yogahouding Natarajasana vernoemd), terwijl Krishna gedanst zou hebben met 108 gopis (koevrouwen) en later met 108 vrouwen trouwt.
  • Volgens de Vedische geschriften, bevat ons lichaam 72.000 energiebanen die nadi’s genoemd worden. Er zijn 108 hoofd-nadi’s die samenkomen in het hart.
  • Het tempelcomplex Angkor Wat in Cambodja bevat meerdere referenties naar het nummer 108.
  • In Japan luidden ze het einde van het jaar een bel 108 keer om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar in te luiden.
  • De diameter van de zon is ca. 108 keer de diameter van de aarde en de afstand van de zon tot de aarde is ook ca. 108 keer de diameter van de zon.
  • Het getal 108 is deelbaar door drie, maar ook wanneer de afzonderlijk getallen opgeteld worden is de uitkomst ervan deelbaar door drie: 1 + 0 + 8 = 9  en 9 / 3 = 3. In veel filosofieën is drie een volmaakt getal, binnen de yogafilosofie staat het bijvoorbeeld voor de drie-eenheid van adem, lichaam en bewustzijn.

   De kralen van een mala kunnen uit verschillende materialen bestaan, ze kunnen bijvoorbeeld gemaakt zijn van zaden van de rudraksha-boom of lotusbloem, van rozen-, sandel- of tulsihout en/of van edelstenen.

  Mala_dream

  Hoe gebruik je een mala?

  Iedereen kan een mala dragen of je nu mediteert of niet. Mensen voelen zich vaak aangetrokken tot de kettingen vanwege de helende eigenschappen die eraan worden toegedicht, zoals bijdragen aan een kalme geest en innerlijke rust. Je kunt ze om je pols wikkelen, om je nek dragen, ophangen op een mooie plek in je (slaap)kamer of altaartje of ze gebruiken om ermee te mediteren.

  Als je ervoor kiest om je mala (ook) voor meditatie te gebruiken, dan zul je dit waarschijnlijk in combinatie met een mantra doen. Een mantra is een woord, geluid of korte zin welke steeds wordt herhaald om je te helpen concentreren.

  Om je mantra’s te tellen, hou je de mala in één hand tussen je duim en middelvinger op dusdanige wijze dat de pink en de wijsvinger op geen enkele manier een kraal of het snoer raken (de wijsvinger staat voor het ‘ego’ en wordt niet aangeraden om de kralen mee te schuiven). Je gebruikt je duim om de kralen door te schuiven nadat je een mantra hebt gereciteerd. Als je helemaal rond gaat, komt je uiteindelijk bij de goeroe-kraal aan, dit is een moment voor reflectie. Ga daarna niet verder over de goeroe-kraal heen, maar ga weer terug in tegengestelde richting (of draai de mala een halve slag zodat je in dezelfde richting kunt blijven schuiven).

  Als je wil gaan mediteren met een mala, wees dan geduldig en een beetje lief voor jezelf. Je gedachten zullen ongetwijfeld afdwalen, maar (ver)oordeel niet. Door ze steeds weer op een zachte manier terug te brengen naar je mantra en de mala, oefen je meteen in mindfulness.


  Een mala voor jou?

  Enthousiast geworden en wil je zelf graag zo’n mooie mala dragen? Of er één aan iemand cadeau doen?
  Kijk dan snel in de shop van Wanderlust Yoga wat jouw favoriet is! Je vindt hier de meest prachtige, authentieke mala’s gemaakt van rudraksha-zaden en edelstenen. Duurzaam, handgemaakt en gezegend op Bali!

  20 augustus 2016 0 reacties
  0 Facebook Twitter Google + Pinterest