Home Wanderlust

Wanderlust

  Wanderlust anno 2025 - reistrends van de toekomst voor duurzame ontspannen vakantie yogi

  Van Millenials – de generatie geboren tussen 1980 en 1997, ook wel bekend als Generatie Y – wordt gezegd dat zij een enorme wanderlust hebben. Veel meer dan hun ouders, die tot de Babyboom-generatie behoren (mijn vader had nog nooit van het woord wanderlust gehoord, dus dat zegt denk ik al genoeg).

  De samenleving verandert continu en generaties beïnvloeden elkaar, normen en waarden verschuiven en de globalisering neemt toe. Dus tot welke generatie je ook behoort; de veranderingen in onze behoeften aan de ene kant en toename in de mogelijkheden om erop uit te trekken aan de andere kant maken dat er trends waar te nemen zijn op reisgebied. Millenial of niet.

  Reisorganisatie ANVR en trendbureau Cherry Lab onderzochten recent hoe wij (gaan reizen) en voorspellen de trends voor 2025. Interessant! Hierbij een selectie van 6 trends waar ik mij wel in kan vinden:

  1. All exclusive bucketlist

  We gaan steeds meer op zoek naar unieke ervaringen en belevingen en laten daarbij de toeristische trekpleisters links liggen. We willen geïnspireerd en verrijkt worden door authentieke plekken en ervaringen. Dus weg van die gebaande paden, we begeven ons off the beaten track en tussen de locals voor een heuse ‘Expertcation’. Say what? De tango leren in Buenos Aires, op yoga-retreat in India, logeren bij de Berbers in Marokko; we willen verdieping en ook tijdens onze reizen meer leren over onszelf en/of de wereld om ons heen (expert worden tijdens je vaction).

   2. Renew yourself on the go

  In 2025 word jezelf opnieuw ontdekken (nog) belangrijk(er). We gaan steeds vaker op reis, met als doel om oude patronen te doorbreken en plaats te maken voor nieuwe gedachten en frisse inzichten. We willen even ‘ontsnappen’ uit onze vertrouwde omgeving en gaan op zoek naar reiservaringen die je weer opladen, je identiteit versterken en bijdragen aan zingeving en zelfontplooiing. Bestemming wordt hierbij ondergeschikt aan de reis(ervaring) zelf.

  3. Travel to challenge

  We hebben de innerlijke drive om onszelf op reis uit te dagen en mentaal of fysiek te overtreffen. Het draait dan om persoonlijke ontwikkeling, het naar een hoger niveau tillen van hobby’s en passies, avonturen beleven en tot het uiterste gaan (en dit behaalde ‘resultaat’ vervolgens delen via social media). Ga in je eentje op reis om je angsten te overwinnen, beklim een vulkaan om jezelf fysiek te testen of boek een ‘verrassingsreis’ en ervaar hoe leuk en fijn het kan zijn om de controle eens  helemaal los te laten.

  Kajakken
  4. Travel to work

  In 2025 zoeken we niet meer per sé naar een baan in de buurt van onze woonplaats, maar reizen af naar een bestemming waar werk, een congres of interessante zakenpartners zijn. Het aantal freelancers neemt toe en digital nomads verblijven daar waar ze kunnen werken: over de hele wereld. Hup, laptop mee en gaan en met die banaan!

  5. Work less, play more

  In plaats van ‘work hard, play hard’ wordt het credo in 2025 ‘work less, play more’.  De balans tussen werk en privé verschuift en ze worden onderling meer met elkaar vermengd. Dus je gaat er in je vrije tijd op uit om geïnspireerd te raken voor je werk of om je zakelijke netwerk te vergroten, terwijl je anderzijds een zakelijk tripje gebruikt om op plaats van bestemming een aantal zaken van je persoonlijke bucketlist te vinken (nu je er toch bent) of je verlengt je verblijf om daar nog een aantal dagen met je lief, vrienden of familie door te brengen.

  6. Collecting karma

  We willen niet alleen meer consumeren, maar ook iets teruggeven aan het land van bestemming of de lokale bevolking. Hedonisme (streven naar genot) is passé in een samenleving waar People, Planet, Purpose centraal staat. Een groene, eerlijke reisbeleving is een must. Vrijwilligerswerk doen, CO²-neutraal vliegen… hoe meer karma-punten, des te beter!

  Herken jij jezelf ook in één of meer van bovenstaande trends? Zijn er misschien een aantal die je al(lang) toepast in je leven? En welke staan er nog op je wensenlijstje?

  3 september 2016 1 reactie
  1 Facebook Twitter Google + Pinterest