Home Hatha yoga

Hatha yoga

Hatha yoga Arnhem yogales yogalessen

Wat is Hatha yoga?

Er bestaan diverse vormen van yoga. Hatha yoga is de klassieke, traditionele yoga waar veel andere yogasoorten van afgeleid zijn.

Bij Hatha yoga gaat het om evenwicht. Balans tussen inspanning en ontspanning. ‘Ha’ betekent zon of mannelijke, actieve energie en ‘tha’ maan of vrouwelijke, passieve energie. Hatha yoga zorgt voor balans tussen deze twee. Dynamische houdingen en bewegingen worden afgewisseld met meer statische houdingen en momenten van rust en overgave.

Een Hatha yogales bestaat uit houdingen en bewegingen die worden uitgevoerd op het ritme van de adem. Ook wordt er elke les aandacht besteed aan een korte meditatie en ademhalingsoefeningen en eindigt de les met een eindontspanning (Savasana).

Het beoefenen van Hatha yoga heeft een gunstig effect op de klieren, het zenuwstelsel en organen. Het bevordert de gezondheid, geeft meer rust in je hoofd en zorgt voor een soepel lichaam. Yoga brengt je in contact met je lijf, leert je spanningen los te laten en brengt je uit je hoofd en in het lichaam.

Wat kan yoga je opleveren?

Veelgehoorde redenen om aan yoga te beginnen zijn om te ontstressen of flexibeler of sterker te worden. Dit zijn inderdaad een aantal positieve effecten, maar er zijn er meer!

Zodra je regelmatig yoga beoefent, zul je zowel op fysiek als op mentaal vlak veranderingen ervaren:

 • Beter concentratievermogen
 • Meer energie
 • Positievere stemming
 • Meer zelfvertrouwen
 • Verbeterde lichaamshouding
 • Mentaal en fysiek meer in balans
 • Spirituele bewustwording
 • Dieper slapen
 • Minder rugpijn
 • Verbeterde ademhaling
 • Krachtiger in het leven staan (fysiek en mentaal)
 • Meer in verbinding staan met jezelf

Wat kun je verwachten van een Hatha yogales bij Wanderlust Yoga?

Er is veel aanbod wat Hatha yoga betreft en deze lessen kunnen onderling sterk van elkaar verschillen, afhankelijk van de (persoonlijke) invulling die de docent eraan geeft.  Mijn lessen zijn het best te omschrijven als ‘Hatha Flow’: meerdere houdingen worden aan elkaar gekoppeld en tijdens de les in een fijne flow uitgevoerd. Dit zorgt voor meer dynamiek en over het algemeen een wat hoger tempo dan in een reguliere Hatha yogales.

De Hatha Flow lessen duren 75 minuten en hebben op hoofdlijnen een vaste opbouw. We beginnen met ‘aarden’, wat niks meer wil zeggen dan ervoor zorgen dat je met je volle aandacht bij het huidige moment en je lichaam bent. Daarna volgt meestal een ademoefening (Pranayama), korte meditatie en een warming-up om spieren en gewrichten los te maken. Hierna doen we klassieke yogahoudingen die zowel inspannend als ontspannend van aard kunnen zijn, waarbij de adem altijd een belangrijk aandachtspunt is. De ene keer worden de houdingen wat langer aangehouden met meer aandacht voor alignment en verdieping, een andere keer juist in een flow op het ritme van de ademhaling. De les wordt altijd afgesloten met een eindontspanning (Savasana).

Uit je hoofd, in je lijf

De fysieke inspanning helpt je om uit je hoofd en in je lijf te komen. Het creëert rust in je hoofd, waarna het eenvoudiger wordt om volledig te ontspannen. Je vergroot je kracht, flexibiliteit en balans, zowel op fysiek én mentaal vlak.

De yogalessen zijn redelijk basic en down-to-earth, zonder al teveel ‘frutsels’. Ik geef duidelijke aanwijzingen, maar loop zo min mogelijk rond om fysieke adjustments te geven. Op deze manier is er zo min mogelijk afleiding en hou je de focus bij jezelf. Het is immers jouw practice en het gaat om jóuw gevoel en beleving van de houdingen.

Today is a good day….. to start with yoga!

Lijkt het je wel wat om te beginnen met Hatha Flow yoga bij Wanderlust Yoga in Arnhem? Meld je hieronder gelijk aan voor een proefles!