Home Yin Yang yoga

Yin Yang yoga

Hatha yogales bij Wanderlust Yoga Arnhem

Wat is Yin Yang yoga?

Waar Yin yoga zich richt op het versoepelen en versterken van het bindweefsel en de gewrichten, werk je bij Yang-vormen van yoga aan (spier)kracht, flexibiliteit en balans tussen lichaam en geest. In het dynamische (Yang) gedeelte, span je actief je spieren aan, hoewel je in het meer passieve (Yin) gedeelte juist alle spieren ontspant om zo het dieper gelegen bindweefsel te bereiken. De les bouwt rustig op naar een actief middengedeelte met fijne ‘flows’ om daarna qua intensiteit weer omlaag te gaan en te eindigen met een aantal Yin-houdingen. Die zijn voornamelijk zittend en liggend en voeren we uit met behulp van zogenaamde ‘props’ zoals kussens, bolsters, blokken, dekens om ervoor te zorgen dat je alle spieren in het lichaam kunt ontspannen en je voor langere tijd (3 – 5 minuten) in de houding kunt blijven.

Net als in de Hatha Flow lessen is er in de Yin Yang les ook aandacht voor ademhaling, mindfulness en meditatie. Op een ontspannen manier kun je je eigen grenzen ontdekken, verkennen en verleggen.

De betekenis van Yin & Yang

Yin Yang yoga Arnhem yogales yogalessen

Het Yin/Yang-teken is misschien wel één van de bekendste Chinese symbolen in het Westen. Het witte gedeelte van de cirkel symboliseert de Yang-energie; welke o.a. geassocieerd wordt met dynamisch, actief, mannelijk, warm, zon, vuur, doelgericht, oppervlakkig en extravert. Het zwarte gedeelte van de cirkel symboliseert de Yin-energie: stil, passief, vrouwelijk, koud, maan, water, dieper gelegen en introvert. In het witte gedeelte is een zwarte stip aanwezig en in het zwarte gedeelte een witte, dit symboliseert dat Yin en Yang mer elkaar verweven zijn, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alles in het leven is Yin en Yang, ze kunnen niet zonder elkaar bestaan en vullen elkaar aan.

De meeste yogastijlen zoals we die hier kennen, zijn Yang georiënteerd en door het beoefenen daarvan worden ook die eigenschappen en kwaliteiten in jezelf aangesproken. Maar de Yin-stijlen, zoals Yin yoga, restorative yoga en meditatie, zijn sterk in opkomst. In onze samenleving ligt de nadruk zó op Yang, dat de Yin-energie ondergesneeuwd raakt en te weinig aandacht krijgt. Door het vuur van Yang, kun je letterlijk opgebrand raken en te maken krijgen met chronische vermoeidheid en/of een burn-out. Het is dus belangrijk om de Yin & Yang-energie in balans te brengen en aan beide aandacht te schenken!

Voor wie is deze les geschikt?

In deze les wordt dynamische Hatha Flow (= yang) gecombineerd met rustige Yin yoga in het tweede gedeelte van de les (dat verklaart dus meteen ook de naam ‘Yin Yang yoga’). Wil je het beste van twee werelden (of kun je gewoon niet kiezen) en werk je graag aan kracht en flexibiliteit, maar ook aan ontspanning en herstel op fysiek, mentaal en energetisch niveau? Dan is dit dé les voor jou! Net als de Hatha Flow en Yin-lessen, zijn ook de Yin Yang-lessen geschikt voor beginners (mensen zonder of met een klein beetje yoga-ervaring) en licht gevorderden. In het geval van blessures aan spieren en/of gewrichten, is het belangrijk om dit vooraf even met de docent te bespreken.

Uit je hoofd, in je lijf

De fysieke inspanning helpt je om uit je hoofd en in je lijf te komen. Het creëert rust in je hoofd, waarna het eenvoudiger wordt om volledig te ontspannen in de Yin-houdingen. Je vergroot je kracht, flexibiliteit en balans, zowel op fysiek én mentaal vlak.

Today is a good day….. to start with yoga!

Op dit moment geef ik geen vaste wekelijkse lessen Yin Yang yoga, maar het is wel mogelijk om een les of workshop op locatie of voor een (besloten) groep aan te vragen. Dus wil je graag een keer Yin Yang yoga proberen? Of heb je een vraag of wil je graag meer informatie? Stuur me even een berichtje via onderstaand contactformulier: