Home Yoga – op de mat

Yoga – op de mat

  Nadi Soghana of wisselende neusademhaling bij Wanderlust Yoga

  Yoga is meer dan alleen het uitvoeren van fysieke houdingen (asana’s). Veel meer zelfs, want asana is slechts 1 van de 8 (!) onderdelen die het yogapad rijk is. Meditatie en ademhalingsoefeningen (pranayama) zijn twee andere onderdelen of ‘ledematen’ die je ook in vrijwel iedere yogales terugziet. En laten we het eens over die laatste hebben: de adem, de verbindende factor tussen lichaam en geest.

  Just as the activities of the mind influence the breath, so does the breath influence our state of mind.” – T. K. V. Desikachar

  Een heel effectieve – en tegelijk ook eenvoudige – ademhalingstechniek is de Nadi Sodhana oftewel : wisselende neusademhaling. Nadi betekent ‘energiekanaal’ en Sodhana betekent ‘zuiveren’ of ‘reinigen’. Gedurende de dag is één neusgat vaak meer open dan het andere. Dit is normaal en verandert regelmatig, waarbij één neusgat soms overheersend is. Het al dan niet open zijn van een neusgat heeft invloed op je energie, waarschijnlijk doordat er een verband bestaat tussen het open neusgat en de dominante hersenhelft.

  Voordelen van Nadi Sodhana

  Als je maar tijd hebt voor één ademhalingsoefening, kies dan deze! Hij is geschikt voor zowel de beginnende als de meer gevorderde yogi en je kunt hem zowel aan het begin als aan het eind van je yoga practice uitvoeren óf op een ander moment gedurende de dag wanneer je jezelf graag wat wil kalmeren (bijvoorbeeld als je stress ervaart, niet kunt slapen of een beetje hyper bent).

  Door middel van de Nadi Sodhana pranayama worden de energiekanalen in het lichaam gereinigd en blokkades opgeheven, waardoor je je daarna rustiger, kalmer en geconcentreerder voelt. De belangrijkste voordelen van Nadi Sodhana op een rijtje:

  • Zorgt voor balans tussen de linker- en rechter hersenhelft
  • Vermindert gevoelens van angst en stress
  • Verlaagt je hartslag en vermindert spanning
  • Revitaliseert een vermoeid lichaam en geest
  • Reinigt de energiekanalen van het lichaam, waardoor de prana (levensenergie) weer beter kan stromen
  • Helpt tegen en bij verkoudheid
  • Zorgt voor het openen van beide neusgaten, waardoor je ruimer en vrijer kunt ademhalen

  Stap-voor-stap

  Maar hoe voer je de Nadi Sodhana dan op een correcte manier uit?

  Hieronder beschrijf ik deze ademhalingstechniek stap-voor-stap en je zult merken dat het best eenvoudig is (als je het eenmaal doorhebt). Doe je gelijk mee?

  Stap 1: Kom goed rechtop zitten, in kleermakerszit of gemakkelijke zit en leg je linkerhand met de palm naar boven op je linkerknie en laat de vingertoppen van duim en wijsvinger elkaar raken. (Ben je linkshandig? Leg dan je rechterhand op je rechterknie en doe de oefening met links).

   Stap 2: Buig de wijs- en middelvinger van je rechterhand wat naar binnen en plaats deze met de vingertoppen tegen je voorhoofd aan, precies tussen je wenkbrauwen in en dan een klein stukje omhoog (‘derde oog’-chakra).

  Stap 3: Breng de duim van je rechterhand iets omlaag zodat deze zich ter hoogte van je rechter neusvleugel bevindt en je ringvinger plaats je naast je linker neusvleugel, je pink gebruik je niet.

  Nadi Sodhana Pranayama: wisselende neusademhaling yoga

  Handpositie Nadi Sodhana – aanzicht rechts

  Nadi Sodhana Pranayama: wisselende neusademhaling yoga

  Handpositie Nadi Sodhana – aanzicht links

  Stap 4: Sluit je ogen en adem twee keer diep in en uit door beide neusgaten met de mond gesloten.

  Stap 5: Sluit met je duim je rechter neusgat af en adem 4-8 tellen (afhankelijk van hoe snel en diep je ademhaalt) door je linker neusgat in.

  Stap 6: Sluit met je ringvinger vervolgens het linker neusgat af (beide neusgaten zijn nu gesloten), open het rechter neusgat en adem 4-8 tellen uit.

  Stap 7: Adem weer 4-8 tellen door het rechter neusgat in, sluit je met je duim het rechter neusgat af en adem vervolgens weer uit door links. Van inademen met links tot en met het ook weer uitademen door het linker neusgat is één ronde.

  Stap 8: Herhaal dit nog drie tot vijf rondes. Hou je ademhaling rustig, diep en met een natuurlijke pauze tussen de in- en uitademing.

  Stap 9: Na de laatste ronde plaats je je rechterhand op je rechterknie en haal je nog twee keer diep adem door beide neusgaten. Voel even na.

  En? Voel je je ontspannen en verfrist? 🙂

  29 januari 2017 0 reacties
  0 Facebook Twitter Google + Pinterest